Åhhh, vad jag saknar grandma’s pork…

På en restaurang i Shanghai åt jag en typ av double-cooked pork, som just där kallades Grandma’s pork. En helt fantastisk rätt som får det att vattnas i munnen på mig, även så här drygt ett år senare. Rätten bestod av osannolikt möra bitar fläskkött som var både kokta och stekta. Köttet (och fettet som naturligtvis utgjorde hälften av de 3 cm stora kuberna) var nästan svart av soja och andra kryddor och härligheten bjöd på en smakblandning av honung och kanel. Så här i efterhand ångrar jag att jag inte stod på mig om att få ta en titt i köket för att få se det hela tillagas. Jag hade kunnat betala kocken dyrt för hans hemligheter… Jag har sökt här hemma men inte lyckats hitta receptet. Får väl vänta tills jag möter Shanghai igen.

Uppdatering: Tack så mycket för ditt recept, Pauline! Jag har lagt upp det som en helt egen post, Recept: Double cooked pork

Andra bloggar om:

Delta i diskussionen

3 kommentarer

  1. På kinesiska restauranger i Sverige brukar rätten även kallas för Två-gånger-i-grytan-kött (Huiguorou på pinyin) och det finns som vanligt lite olika varianter, ibland är det med bambuskott och grön paprika eller selleri med i receptet. Jag har ett recept på Två-gånger-i-grytan-fläsk från Ningtsu Malmqvists receptbok ”Ningtsus Kinesiska Kokbok” som är otroligt gott! För 4 pers: 500 gr.bogfläsk, 1 hackad vitlök, 1 grön purjolök som skärs i 1 cm. långa bitar, 1 msk. soja, 1 msk. sherry eller torrt vitt vin 1 msk. svarta bönor (annars 1 msk. extra soja), 1 tsk. Sambal Oelek, 1 msk. Hoisin sås, 2 msk. olja till stekning. Skölj av köttet, lägg det i en kastrull, täck det med kallt vatten och låt det koka upp över stark värme.Lägg på locket, minska värmen och låt koka i 30 min. Lägg upp köttet för att svalna.Skär det sedan i fyrkantiga bitar.Hetta upp olja i en wok eller i en stekpanna. Lägg i köttet när oljan är het. När det börjar brynas tillsätts Sambal Oelek och sojan, rör runt. Tillsätt sedan Hoisin såsen, bönorna, den hackade vitlöken, purjolöken och alkoholen. Stek i ytterligare 2 min. och servera genast! I Stockholm serveras en supergod Två-gånger-i-grytan-fläsk på rest. Dragon House på Hornsbruksgatan 26. Smaklig måltid!

Lämna en kommentar

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: