Oxens år inleddes med fläsk

Det kinesiska nyåret går av någon outgrundlig anledning många nordbor förbi. För mig är det oförståeligt hur man kan missa ett ypperligt tillfälle att bjuda in pratglada vänner på en sexrättersmiddag? Vi valde (liksom Ola och Sara) att fira in Oxens år med några specialiteter från Hunan och Sichuan – bra kombinationer med både sött, starkt och syrligt.

Visst, mycket av den kinesiska maten går fort att svänga ihop när man väl står vid spisen. Men förberedelserna är inget för den otålige. Har man som vi ett barn som ännu inte lärt sig begreppet fördröjd gratifikation och som inte kan låta bli att stoppa fingrarna i burken med Chilli Bean Paste, gör man klokt i att dela upp sysslorna… Medan jag fick en lördag för mig själv med Mei, förberedde Linus allt från marinering av revbensspjäll till minutiös mis-en-place. Med allt från skalning av 43 vitlöksklyftor till färdiglagad middag tog det  6 timmar… Men oj vad det var värt det.

Kinesiska nyåret - mis-en-place

När gästerna satt sig till bords (efter att tre barn jämrat sig oavbrutet om hur hungriga de var) kunde vi njuta av:

Det satt långt inne att stryka dumplings som vanligtvis är en självklarhet på nyåret, men de saftiga revbensspjällen kompenserade gott och väl.

Om du missade nyårsfirandet – misströsta inte. Det finns säkerligen någon annan kinesisk högtid runt hörnet som du kan skylla på för att ställa till med brakmiddag. Recepten från vår kväll kommer inom kort.

Andra bloggar om: , ,

(Förresten, så här tyckte DN På Stan att man skulle fira nyåret i Stockholm och så här rapporterar Svd.se från firandet i Kina.)

6 reaktion på “Oxens år inleddes med fläsk

  1. Pingback: Recept: Glaserade revbensspjäll med sesamfrön | kinesiskmat.se

  2. Den där gurksalladen (om det är den med vitlök som avses), finns det något recept på hur dressingen ska göras? Har försökt utan att riktigt få till den som den förrätt jag alltid åt i Kina…

  3. Pingback: Recept: Chilibräserad röding med hel vitlök | Kinesiska recept, mat och restauranter - Kinesiskmat.se

Vad tycker du?