Saker man kanske inte lagar så ofta hemma del 3: Yakte

Om man lyckas ta sig till antingen de nordvästra delarna av Yunnan, västra Sichuan eller självaste Tibet kan man om man har tur komma i kontakt med den tibetanska specialiteten yakte (aka butter tea).

Vi fick chansen att prova denna lokala delikatess då vi besökte Deqin, en liten by på bergssluttningen vars största tillgång är dess utsikt över det 6700 meter höga berget Meili Snow Mountain. Berget är ett av tibetanernas heligaste och varje vinter vallfärdar tusentals pilgrimer dit för att vandra runt det. Det fanns alltså en hel del tibetaner i detta område.

Tack vare vår guide fick vi chansen att tillbringa en kväll hemma hos en av dessa familjer och avsmaka teet.  Inte helt gott, men det slank ner tillsammans med Yak-ost och tibetanska frallor. Det kändes som en ynnest att få sitta i deras kök tillsammans med hela familjen (inklusive en något väderbiten mormor som bad konstant med sitt bönehjul). De hade ett vackert traditionellt tibetanskt hus med korna på bottenvåningen och höloft på ovanvåningen.

Yakteet består i princip av två ingredienser; te och yaksmör. Yaksmör är något som alla tibetanska familjer har hemma, det brukar hänga en stor klump i en krok i taket i köket. Även om jag inte håller med om dess förträffliga smak så kan jag tänka mig att det funkar lysande efter en hård dag på de höga grässlätterna.

Andra bloggar om: ,

Lämna en kommentar

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: