Ännu en rätt att lägga till raden av dim sum. Det bästa är ju om man har ett gäng olika godsaker att välja mellan…
Ingredienser (6-8 personer):
1 skiva färskt vitt matbröd
2 msk kall hönsbuljong eller kallt vatten
0,5 kg färska okokta räkor
60 g färskt svinfett
4 skalade, sköljda och finhackade färska (eller konserverade) vattenkastanjer
1 tsk salt
0,5 tsk finhackad färsk ingefära
1 äggula
1 äggvita
7,5 dl jordnötsolja (eller annan olja för fritering)
rostat salt och peppar
Förberedelser:
- Skär bort kanten från brödet och dela skivan i små bitar som läggs i en skål. Häll över buljong eller vatten.
- Skala räkorna och ta bort tarmen. Skölj räkorna i kallt vatten och torka dem med hushållspapper. Hacka samman och svinfettet till en jämn, smidig pasta.
- Blanda bröd, räkpasta, vattenkastanjer, salt, ingefära och äggula i en skål. Vispa äggvitan till skum med en gaffel eller visp och rör ned skummet i räkpastan.
- Se till att du har räkpastan, en skål kallt vatten och en långpanna eller ugnsfast form inom räckhåll. ”Fodra” formen eller pannan med flera lager hushållspapper.
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Häll oljan i en stor wok eller en tjockbottnad flottyrgryta, hetta upp tills dess att lätt rök stiger upp (ca 185 grader).
- Ta en handfull räkpasta i handen och knyt den så att pastan tränger fram mellan tummen och pekfingret. När det bildats en valnötsstor boll tar man bollen med en sked som doppats i kallt vatten och släpper ned den i den heta oljan.
- Upprepa tills fem bollar är färdiga, doppa skeden i kallt vatten mellan varje gång för att inte smeten ska fastna.
- Vänd bollarna med en bambusil eller en hålslev under kokningen så att de inte fastnar vid varandra.
- När bollarna är gyllenbruna (efter ca 2-3 minuter), flytta dem till ugnsformen och håll dem varma i ugnen medan resten kokar.
- Servera på ett fat med rostat salt och peppar
Andra bloggar om: Kinesiska recept, Kinesisk mat, Dim sum
Lämna en kommentar