Recept: Glaserade revbensspjäll med sesamfrön

Glaserade revbensspjäll med sesamfrön

Denna läskigt goda (och sannolikt sjukt onyttiga) maträtt är ytterligare ett exempel på kinesernas förkärlek för att tillaga maten flera gånger på flera olika sätt. Inom loppet av tillredningen av dessa revben får man chansen att visa sina färdigheter inom kokning, fritering samt tja, kokning igen. Om det låter jobbigt så kan jag i alla fall lova att resultatet är värt ansträngningen! Revbensspjällen njuts bäst som en del av en hel middag med flera andra rätter, som t ex vår kinesiska nyårsmiddag.

Glaserade revbensspjäll med sesamfrön - förberedelser

Ingredienser (ca 4 pers tillsammans med 4 andra rätter):
ca 10 cm oskalad färsk ingefära
8 salladslökar, bara den vita delen
ca 1 kg tunna revbensspjäll, skurna i bitar
salt
1 tsk hel Sichuanpeppar
1 tsk fänkålsfrön
4 stjärnanis
6 kardemummakapslar

2 msk Shaoxing-risvin (det går även bra med saké)
jordnötsolja för fritering
2 tsk mörk kinesisk soja
8 msk socker

2 msk Chinkiang-vinäger (svart kinesisk vinäger)
2 tsk sesamolja
4 msk rostade sesamfrön

Såhär gör du:

  1. Krossa ingefära och salladslök lätt med sidan av en kniv och grovhacka dem. Knyt in kryddorna i en tygbit.
  2. Koka upp vatten i en stor gryta och lägg i revbenen. Koka upp igen och skumma av.
  3. Lägg i ca 1/4 av ingefäran och salladslöken samt kryddpåsen. Låt det sjuda tills köttet är kokt, ca 5-10 minuter.
  4. Ta ur revbenen ur grytan och spara buljongen.
  5. Marinera köttet i risvinet, 1/2-1 tsk salt samt 2/3 av den kvarstående ingefäran och salladslöken i ca 30 minuter.
  6. Häll rikligt med olja i en wok och hetta upp ordentligt.
  7. Fritera revbenen tills de är knapriga och gyllengula (ca 3-4 minuter). Ta ur dem ur woken.
  8. Häll ut allt utom 2-3 msk olja ur woken, hetta upp den och woka den resterande ingefäran och salladslöken i någon minut.
  9. Lägg i revbenen igen och häll i ca 5 dl av buljongen.
  10. Häll i soja, ca 1/2 tsk salt, koka upp och häll i sockret. Sänk värmen.
  11. Låt det hela sjuda i ca 10-15 minuter under omrörning, tills dess att såsen börjar bli som sirap.
  12. Häll i vinägern och låt koka upp tills såsen är som sirap igen. Ta av från värmen och rör i sesamoljan.
  13. Lägg upp revbenen på ett fat, häll såsen över och strö över de rostade sesamfröna.
  14. Servera när det hela har svalnat.

Puh! Det är lite att pilla med, men det är som sagt sjukt värt det. Revbensspjällen brukar vara den mest populära rätten på bordet, oavsett ålder.

Mei äter glaserade revbensspjäll

Andra bloggar om: , ,

2 reaktion på “Recept: Glaserade revbensspjäll med sesamfrön

  1. Pingback: Oxens år inleddes med fläsk | kinesiskmat.se

  2. Pingback: Recept: Chilibräserad röding med hel vitlök | kinesiskmat.se

Vad tycker du?