Recept: Gongbao Jiding – grym kycklingrätt!

Första gången jag fick tillfälle att äta Gongbao Jiding var på en sylta i Chengdu, Sichuan. Medan min sambo kämpade med en sjukligt starkt (men god) Sichuangryta, fick mina smaklökar sig en bergochdalbana med denna grymma kycklingrätt. Här samsas mör kyckling med en frisk fläkt av ingefära, syran från svart risvinäger och sötman från helt vanligt socker. En superenkel rätt som jag ofta lagar hemma.

Receptet är beräknat för 6 hungriga personer om rätten serveras som huvudrätt tillsammans med ris och någon wokad grönsak.

Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
6 cm ingefära (gärna färsk young ginger)
8 vitlöksklyftor
2 stora röda chili med tryck i
8 vårlökar
2 röda paprikor
2 dl orostade jordnötter
ett par matskedar jordnötsolja

Marinad:
6 msk risvin (eller saké)
1 tsk salt
3 msk maizena

Sås:
6 msk risvin (eller saké)
4,5 msk maizena
9 msk vatten
6 msk strösocker
6 msk svart risvinäger
9 msk ljus kinesisk soja

Det här behöver du:
Wok

Så här gör du:
Skär kycklingar i små munsbitar och marinera i en skål med risvin, salt och maizena. Låt gärna ligga 10-20 minuter.

Rosta jordnötterna i stekpanna på låg värme tills de fått fin ljusbrun färg. Ställ åt sidan i en skål.

Riv ingefäran fint.
Hackan vitlöken.
Kärna ur och skiva chilin tunt.
Skär vårlöken och paprikorna i små munsbitar.

Blanda alla ingredienserna till såsen i en skål som rymmer minst 0,7 l. För att undvika att maizenan klumpar sig, blanda gärna denna med vattnet först. Sockret behöver inte lösa sig.

Värm woken. Tillsätt jordnötsolja.
Fräs kycklingen tillsammans med ingefära, vitlök, chili och paprika. Ofta fastnar en del av marinaden i bottnen av woken, men det gör inget.
När kycklingen är genomstekt, tillsätt vårlök, paprika och jordnöter. Stek i en minut.
Rör om i såsen och häll den i woken. Rör om och stek i 1 minut.

Servera
Servera med ris och någon wokad grönsak.

Andra bloggar om: ,

6 reaktion på “Recept: Gongbao Jiding – grym kycklingrätt!

  1. Pingback: Recept: Wokad bok choi - det fantastiska tillbehöret | kinesiskmat.se

  2. Ett litet tips är att använda de lite rundare ”Facing Heaven Chili” – som oftast används i Sichuan – till denna och andra Sichuanrätter!
    Jag bad Daglivs vid Fridhemsplan att ta hem dem, och de gjorde de men tyvärr i väldigt små förpackningar. En liten burk om 25 gram går på 29,90… De hittas på den orientaliska hyllan vid rulltrappan på nedre plan.
    Facing Heaven Chili är ett klart lyft, estetiskt, jämfört med den raka thailändska torkade chilin som annars är enklast att få tag i här i Sverige.
    Även till La Zi Ji är Facing Heaven Chili, i generös dos, ett lyft.

    /M

  3. Tack för tipset, Mårten! Detta ska vi definitivt testa (om vi får tag på dem).
    /Linus

  4. Pingback: ”Kinas mat” inspirerar! | kinesiskmat.se

  5. Kan inte tänka mig att Chengdusyltan serverade den utan sichuanpeppar? 🙂

  6. Pingback: Gong bao Ji ding – En grym kycklingrätt! - MotKina.se

Vad tycker du?