Recept: Ji dan xi hong shi – stekta ägg och tomater

Det här är en av de mest vardagliga rätter vi stötte på i Kina, väl jämförbar med pytt i panna för oss svenskar. Den går att få nästan överallt och är, trots sin enkelhet, grymt god.

Ingredienser
8 tomater
6 cm ingefära
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
ca 1 msk socker
3 vårlökar
1 röd chili
6 ägg
2 tsk sesamolja
jordnötsolja (till stekning)

Så här gör du:

  1. Skär tomaterna i mindre bitar.
  2. Finhacka hälften av den skalade ingefäran och två av vitlöksklyftorna.
  3. Fräs vitlök och ingefära i ett par sekunder i en wok eller stekpanna.
  4. Tillsätt därefter tomater, salt och socker och stek i ytterligare 15 minuter.
  5. Finhacka resten av ingefäran, den resterande vitlöksklyftan, chilin och vårlöken.
  6. Fräs i en ny panna i olja i några sekunder.
  7. Knäck i äggen och stek under omrörning tills det blir äggröra.
  8. Blanda ner äggröran i tomatblandningen, häll på lite sesamolja och rör om.
  9. Garnera med lite hackad vårlök och servera.

Andra bloggar om: , ,

9 reaktion på “Recept: Ji dan xi hong shi – stekta ägg och tomater

  1. Pingback: Rangoon: Burmesiskt phynd i Philadelphia — Uteätaren på Taffel.se

  2. längtar tillbaka till kina. var i södra och norra kina förra hösten och fick denna rätt överallt. som vegeterian åt jag den vid varje måltid med gurksalladen, stekt mangold, ris och den där goda söts-sura aubergine-röran. Underbart gott!

  3. Jag skulle inte steka tomaterna i 15 minuter! Kanske det fattades ett komma? Det räcker med 1 – 2 minuter, på full värme förstås. Det blir alldeles för såsigt om man steker för länge.

  4. Äntligen hittade jag receptet på den här underbart goda o enkla maträtten! Var jag än var i Kina o hur stället än såg ut kunde jag räkna med den här maträtten då tex köttet inte alltid var så aptitretande. Jag har försökt göra denna rätt många gånger och misslyckas lika många:-) jag är lite förbryllad över denna sida dock, jag hittade inte detta recept när jag sökte på er sida men snubblade över denna länk på Google, har ni fler recept än de tre på gurksallad mm. ?Som tex baotzi 🙂

  5. Kul att vi kunde hjälpa dig att hitta det här receptet, det är ju en vardagsklassiker i Kina! Som du kanske märkt så har vi inte varit så aktiva på bloggen det senaste året, men det finns en hel del recept här. Om du klickar på ”Recept” i toppmenyn så kommer du till alla inlägg med recept i. Dock visas bara tre per sida, så du behöver klicka dig vidare till ”Older posts” längst ner på sidan för att komma vidare till andra recept. Annars går det bra att söka efter specifika recept i sökfältet. Hoppas att du hittar mer bra recept! /Linus

  6. Gjorde revbensspjällen, omeletten, och bönorna, spjällen blev galet goda!!! Tack för recepten, blev uppskattat av familjen.

  7. Pingback: Tomat- & äggröra med stekt rotselleri | ibs-mat

Vad tycker du?