Restaurang: Dragon House – bättre än sitt rykte

Uppdatering: SvD har återigen recenserat Dragon House.

Betyg: 7 av 10

Nyss hemkommen från Kina och inte det minsta trött på maten ville jag inviga en av mina vänner i detta underbara kök. Frågan var dock; var hittar jag det i Stockholm? Jag hade varit otaliga gånger på både ”Lao Wai” och ”En ful och en gul”, men nu var det dags att prova något nytt. Som en ren chansning gick vi till Dragon House vid Hornstull. Första intrycket signalerade klassiskt Kinahak; röda heltäckningsmattor, lyktor, dämpad musik med asiatiskt ursprung. En snabb snegling på menyn verkade bekräfta fördomen, men jag ville ändå ge stället en chans.

Efter en veritabel bläddringsorgie där fyra små rätter, friterade fläsk med sötsur sås och andra sorgliga ursäkter för mat lämnades bakom oss, hittade vi till slut fram till sektionen ”riktiga” kinesiska rätter. Upplägget här var likt det man möter överallt i Kina; många olika små och stora rätter, plocka in det ni tycker verkar gott och ät allt tillsammans. Då utbudet var gigantiskt valde vi ett av de menyförslag som fanns.

När vi beställde menyn för två-tre personer, innehållandes totalt ca åtta rätter, höjde servitrisen aningen på ögonbrynen och lät oss förstå att det kanske var lite mycket mat för två, visserligen välbyggda men ändå, män i sina bästa år. Pjosk, sa jag. Sagt och gjort, in kom första omgången. Denna bestod av fyra olika smårätter, bland annat sichuangurkor, ”Drunken chicken”, någonting mycket spännande som verkade vara gelé och speciella kinesiska jordnötter som för övrigt smakade exakt som de jag ätit i Shanghai två veckor tidigare. Gurkorna och drunken chicken smakade utmärkt, gelén hade jag lite svårare för. Min tolkning är dock att den smakade precis som den skulle, det är bara mina svenska smaklökar som fortfarande är alltför konservativa.

Efter dessa små aptitretare var vi i ärlighetens namn ganska så nöjda och skulle ha kunnat gå på efterrätten. Icke! Nu var det dags för själva huvuddelen av måltiden, de tre huvudrätterna. Nu är det så att jag bara kommer ihåg en av dessa tre och här måste jag tyvärr tillstå att det endast Gösenvar den som var värd att komma ihåg. Det var också den som gjorde att jag inte kom ihåg de andra två. Hädanefter kommer jag alltid att referera till den som Gösen. Det var en hel jäkla gös, på kinesiskt stillfullt vis tillagad, upplagd och garnerad enligt konstens alla regler. Smaken var även den god, men det var synintrycket som var mest bestående. Vi gjorde vårt absolut bästa för att få i oss alla rätter även här, men nu kände vi att rim och reson var uppfyllda med råge och vi lämnade en hel del.

På detta serverades glass och om jag inte minns fel var tillbehöret friterad banan, det enda svenniga inslaget i en i övrigt genuin och vällagad kinesisk måltid. Allt till ett pris som låg en bra bit under tusenlappen för två pers inklusive öl och kaffe. Synd SvD:s krogkommision att ni inte orkade kriga er igenom menyn och hittade godbitarna, det hade ni inte ångrat.

Uppdatering: Läs även om Dragon house hos Uteätaren.

Andra bloggar om: , ,

Delta i diskussionen

6 kommentarer

 1. Nu var det ju ett tag sedan jag var på Dragon House men när vi var där var det en av de sämre matupplevelser jag haft på en kinesisk krog. Jag är nog rätt bra på att beställa och gjorde klart för den makalöst arroganta personalen att vi villa ha ngt extra. Uppenbarligen växlar det på krogen. Vi har ju samma smak när det gäller övriga restauranger 😉

 2. Trist att det ska variera så! När jag åt där hade jag precis kommit hem från Kina och kände igen mig förvånansvärt väl i smakerna. Förhoppningsvis har de blivit bättre sen du var där… eller också är det dags för mig att göra ett ombesök och eventuellt revidera betyget.

 3. Vilken hemsk bild ovan. Tre saker/intryck om detta skitställe:

  1. Första intrycket jag fick av deras hemsida med illegal *dålig* musik vilket i sig är fantastiskt underhållande. Sidan ser dessutom verkligen cheesy ut vilket kan vara helt ok iofs.
  2. Stället. Katastrofal administration, vi hade bokat bord liksom många andra men det fanns ingen möjlighet att släppa in oss så vi var så många som stod och köade i restaurangen (och trängdes med folk som satt och åt), i foajen och ut på gatan så att dörren var tvungen att stå öppen vilket gjorde att det blev kallt. Ingen verkade reagera på detta utan man fick intrycket av att det var deras standardförfarande. Inte särskilt välkomnande. Vi påpekade många gånger att vi bokat bord, det tog ändå 30 minuter (!) tills vi fick sätta oss vid vårt bord.
  3. Menyn, som vi också fick vänta på vääldigt länge, 5-10 min. Noll service. Katastrofalt roligt att se att någon faktiskt på fullt allvar har bilder i menyn, men hur som helst verkade maten vara en spännande blandning av västerländskt-japansk och västerländskt-kinesiskt. Buffé sänkte intrycet rejält och levde knappt upp till våra lågt satta förväntningar. När man passerade köket såg man in där kocken använde en och samma bänk för kött, fisk och grönsaker – helt i strid med de regler som restaurangen själva satt upp men framför allt miljöförvaltningen. Vi var några i sällskapet som kände oss lite risiga senare på natten men ingen blev allvarligt sjuk.
  Maten smakade i alla fall ganska gott och det var billigt. Trist att det inte fanns någonting kinesiskt eller japanskt att dricka till – allt var slutsålt. Hembubblat mineralvatten utan den utlovade citronsmaken fick duga. Vi går nog inte tillbaks annat än under vapenhot. Gå istället till Sho-gun i gamla stan eller japanska haket vid björnsträdgård!

 4. Har bott många år i Kina, och jag skulle nog säga att vissa delar av menyn på Dragon House är rätt autentisk (även godkänd av mina kinesiska vänner). (Men förvänta er inte något ”japanskt” där, det låter som du Bengt har missförstått vilken restaurang du varit på).
  Kan dock hålla med om att det ibland brister i deras hantering. Det har t.ex. hänt ett par gånger att jag ringt och beställt mat för avhämtning – när jag sedan har kommit dit så har jag fått veta att det jag beställt var slut. Det hade ju varit bra att få veta redan när man ringde.
  Idag var jag där, också avhämtning. När jag kom hem visade det sig att kocken lagt maten i locket på behållaren (som alltså låg uppochner i påsen) så precis all sås hade runnit ut i påsen när jag kom hem. Tur att själva påsen höll, annars hade mina kläder blivit helt förstörda. Synd också på maten som ju kostade en hacka.

 5. Japp stället är bra, en av de bra kina krogar i stan, men det varierar dock, ibland är det gott men ibland är det äcklig, det gäller att man har tur, under helger och när de har viktiga kunder då är det bra, jag gick dit en vardag kväll och åt då var det riktig dålig. Service är så och så, för att det är så i alla kinesiska restaurang i Kina, personligen tycker jag att det är viktigare med matsmak än service.

Lämna en kommentar

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: