Restaurang: Lao Wai – den äkta varan

Betyg: 8 av 10

Att äta på Lao Wai är som att ta en ordentlig sväng förbi Sichuan och samtidigt göra en djupdykning i det vegetariska köket. Lao Wai, eller den gamle vitingen, är restaurangen som sällan gör dig besviken utan istället överraskar med sin enkelhet och sin förmåga att ta tillvara på råvarorna. Jag har aldrig varit någon förespråkare för att göra kött av sånt som inte är kött, men Lao Wai har fått mig att svänga. Deras lyckade anrättningar med soyaprotein, tofu och grönsaker får kyckling att verkar som meningslöst trams.

Servitören brukar skratta åt oss när vi släntrar in. Han frågar om vi vill ha en meny eller om vi ska ha nr 15. För även om utbudet bjuder på idel smaksensationer, så är nr 15 Yu Xiang Rou Si något alldeles speciellt. Menyn kallar den kryddstark, men jag vill snarare säga ovanligt smakrik. Sojakycklingen och molnöronsvampen får samsas med sin beskärda del ingefära och fermenterade bönor, och tillsammans med ett perfekt ångat ris gör den vilken kinafantast som helst lyrisk. Inte heller nr 12, Gong Bao Su Rou får missas, kanske tillsammans med den wokade vattenspenaten (nr 35 Kong Xin Cai).

Jag är svag för efterrätter, men inom det området bjuder tyvärr sällan det kinesiska köket på några sensationer. Men även här lyckas Lao Wai. Deras Coco Delight med rispudding med kokoskräm och rå palmsirap är ypperlig. Avrunda med en cappuccino som får vilken barista som helst att lyfta på ögonbrynen. En perfekt espresso med gudomlig sojamjölk.

SvD recenserade Lao Wai i vintras och verkar också nöjda, men självklart håller jag inte med om deras intryck av desserterna…

Andra bloggar om: , ,

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Kan även rekommendera luncherna på Lao Wai som håller mycket hög kvalitet. En rätt varje dag till det humana priset 75 kr. Har aldrig blivit missnöjd.

Lämna en kommentar

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: