Om Kinesiskmat.se

Varför just kinesisk mat?
Efter att ha rest runt Kina i 6 veckor, insåg vi att Kina har världens i särklass bästa kök. Visst, thaimat kittlar på tungan, Indisk mat får smaklökarna att skrika efter mer och italiensk mat gör att snålvattnet rinner till, men kinesisk mat… Det kinesiska köket har allt du önskar och allt du inte trodde fanns. Smakerna, variationen, tillagningen, och kulturen kring matbordet skapar en upplevelse som etsar sig fast i minnet.

Vad gjorde oss övertygade?
För den vars enda möte med kinesisk mat är Sveriges kinakrogar, kan fascinationen för det kinesiska köket te sig mer än en smula märkligt. Men den förvrängda kantonesiska mat som serveras på kinahaken är ljusår från det kök vi mött lokalt. Det här är några av de matupplevelser som fick oss att fall pladask för kinesisk mat:

 • Fläskfyllda wonton doppade i ljus soja och vinäger,
  under en lunch på ett litet hak i Shanghai
 • Knapriga revbensspjäll överrösta med kummin,
  vid en magisk middag på en bakgata i Beijing
 • Ångade bröd med kryddigt kött doppade i het chili,
  en tidigt morgon i väntan på bussen från Litang
 • Brännande het kyckling med jordnötter,
  på en överdådig middag i Shanghai
 • Aniskryddat fläsk som smälter i munnen,
  under en shoppinglunch i Shanghai
 • Mjäll svamp wokad med rökt fläsk,
  en av 6 rätter på ett hotel i Jin Hua Xi

Vad är kinesiskmat.se
Väl hemma från Kina insåg vi snabbt att kinesiska recept inte är helt lätta att hitta, äkta kinesisk mat på restaurang är ännu svårare. Därför startades www.kinesiskmat.se. Här finns utrymme för recept, tips på tillagning och hintar om kinesiska restauranger värda namnet.

Delta i diskussionen

1 kommentar

 1. Hej, är en ung kille som bor och har bott relativt länge i Kina. Tycker om att laga mat själv så varje dag här är en guldgruva för kinarecept av alla dess slag.

  Brukar skicka hem en del recept till min matlagande far och har upptäckt att många av de mer klassiska kinesiska maträtterna, s.k. 家常菜, har den karaktäristiska mörka kinesiska vinägern till hjälp när såserna ska tillagas, samma typ man använder till dumplings och baozi i Kina. Finns denna vinäger att köpa i Sverige? I så fall var?

Lämna en kommentar

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: