Restaurang: Aroydee – bästa dim sum i stada?

Aroydee
Stora Gråmunkegränd 8
Tel: 08-21 25 60

Betyg: 7 av 10

Så var det äntligen dags. DN har skrivit om den, Space babe har tipsat om den och vi har länge suktat efter den. Det var verkligen på tiden att testa restaurang Aroydee i Gamla stan i Stockholm.

Dim sum-lunch på restaurant Aroydee

Vi valde att testa det de är kända för, nämligen dim sum. Det blev en lång lunch som påbörjades kl 13 och avslutades drygt två timmar senare. Då hade vi avklarat ca åtta olika variationer på dumplings, både ångkokta, friterade och stekta.

Vi var tyvärr lite fega denna lördag och gav oss inte på de mer avancerade (läs svårsmälta) rätterna, utan höll oss till klassiker som ångad dumpling med en röra av fläskfärs, räkfärs, ingefära och koriander, och delikatesser utsökta krabbfärsdumplings. Om vi hade velat hade vi givetvis även kunnat beställa in komage och annat smått och gott, men vi lämnar nog det till nästa gång.

Beställningen sker på traditionellt kinesiskt vis genom att servitören kryssar för de rätter man vill ha i en förtryckt lista. I takt med att rätterna kommer in (givetvis kommer inte alla på samma gång) så bockas dessa av i listan. Vill man sedan fylla på med fler rätter är det bara att beställa vidare. För oss blev det både en och två backningar.

Till maten dricks med fördel kinesiskt te som i vanlig ordning kommer in i en kanna som fylls på i oändlighet. Hela upplägget kändes helt klart genuint, ett intryck som förstärktes av att restaurangen i princip var fylld av kineser.

Dumplings och te på Aroydee

Vad ska vi säga om kvaliteten då? På det hela taget var vi nöjda. En del av rätterna föll inte 100% på läppen, men flera andra resulterade å andra sidan i ombeställningar. Priset var dessutom helt klart godkänt, strax under 600 kronor för fyra personer och 12-15 olika dim sum.

Jag kan givetvis rekommendera ett besök på Aroydee i Gamla stan, om inte annat så för att insupa känslan av kinesisk familjerestaurant fast i Sverige. Var då lite mer vågad än jag, satsa på komagen!

Andra bloggar om: , , ,

Bonus! Då det klassiska haket Stampen ligger mitt emot finns även chans till kulturstudier av helt annan karaktär. Det är inte varje dag man ser snorpackade, mustaschbeklädda män i 60-årsåldern ragla runt i gränderna när man intar sin lunch.

Delta i diskussionen

8 kommentarer

  1. Kvaliteten på dumplingarna varierade på en skala från godkänt till grymt bra. Vi körde mest klassiker och där hittade vi en och annan riktig godbit. Jag kan bara rekommendera dig att gå dit och testa själv!

  2. Dumplingarna utan variation: fläsk och räkor för hela slanten. Ganska goda i och för sig men lång från vanlig asiatisk standard. Kycklingfötterna alldeles för lågt kryddade. Fiskrätterna smaklösa. De ångade svamparna fyllda med räksmet gigantiskt för stora och omöjliga att äta med pinnar. De skall vara små, saftiga munsbitar! Den så kallade thailändska salladen med jätteräkor smakar bara lime och består av vanlig strimlad sallad och gurka och tillför ingenting i smakväg. Genomgående: dålig variation, dålig smaksättning, alldeles för få vegetariska rätter vilket är egendomligt. Överallt i Asien får man underbara grönsaksrätter, så goda att man inte ett ögonblick längtar efter kött. De enda goda rätterna är några efterrätter, knyten med nuomiris och små paket med ris. Betyg 2 – på sin höjd!

  3. Svar på Norman: Var i asien har du varit någonstans egentligen? En så negativ inställning visar inte på särskilt stor erfarenhet av vardaglig asiatisk kultur, får jag lov att säga! Jag har själv rest runt mycket i Asien, ffa i kina och hongkong där dimsum är mkt vanligt (shanghail är tex känt för sin dimsum) och jag måste säga att aroydee är den enda restaurangen i stockholm som jag ätit mat som verkligen smakar som sin motsvarighet i asien! ”Överallt i asien får man underbara grönsaksrätter” – dimsum är för det mesta inte vegetariska, och är man intresserad av annan det får man kanske prova någon annan typ av asiatisk mat (det finns ju väldigt mycket mer än bara dimsum att välja på, vilket man vet om man är lite bevandrad =)) Jag rekommenderar alla att prova maten på aroydee, det är väl värt priset!

  4. Håller med ovanstående , tycker maten (dim sum) på aroydee håller helt klart godkänd standard! självklart kan det inte riktigt mätas med tex hongkong men det är ju knappast konstigt ^_^

  5. Grymt bra dim sum!
    Stockholms bästa substitut när längtan till de kinesiska dim sum-restaurangerna blir för stor. Bry er inte om vad Norman skriver, var istället glad för att du slipper dela bord med honom/henne när du besöker Aroydee!

  6. Vilka Dim Sum tyckte ni var speciellt goda då, och vilka tyckte ni man lika gärna kunde hoppa över? Smak är ju personligt, men tycker flera samma sak om något kan det ju stämma in för mig också…

  7. Man verkar också blanda i griskött i väldigt många av sorterna, inte så kul för den som inte äter kött…(?)

Lämna en kommentar

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: